Lyhyen matematiikan lukijat riesana lottotiskeillä

 

 

Olen tässä pitkin viikkoa ihmetellyt kun normaalistikin pitkä jono lottotiskeillä marketeissa on ollut tolkuttoman pitkä ja mummelit ja ukkelit ostavat lottolappuja silmät kiiluen ja kuola valuen, viisikymppiset vilahtavat kassaan, tuntuu että joku sijoittaa koko eläkkeensä kerralla uhkapeliin.

Asia sai valoa, kun tutustuin päivän uutistarjontaan, joku vihtiläinen oli voittanut kahdeksan miljoonaa euroa lotossa:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001191142.html

Harmittaa, kun haluaisi ostaa iltapäivälehden, mutta lyhyen matematiikan lukijoiden jono tekee siitä kestävyyslajin. Matematiikan opetus on todella huonossa jamassa maassa, lienee enää vain taide- ja urheilulukioita, joissa matematiikka ei ole pakollinen? Vain elämän kiertokoulun käyneiden vanhusten kohdalla tuon ymmärtääkin ja surettaa puolestaan.

Mahdollisuuus voittaa päävoitto lotossa on yksi viidestätoista miljoonasta ( 1: 15 000 000 ). On paljon todennäköisempää jäädä auton alle ja kuolla lottoamaan mennessään. "Mutta ainahan joku voittaa", sanoo lottoaja. Usein ja johtuu siitä, että lottoajia on joka viikko miljoonia, todennäköisyys tuntuu olevan hyvin hämärä käsite, voi helposti lotota koko elämänsä voittamatta senttiäkään. Siksi pidän lottoa moraalittomana tyhmien laillisena rahastuksena.

Vanhemmillani oli Kalliossa Helsingissä asuva perhetuttu, vanha leskirouva, joka meni joka päivä läheiselle Linnanmäelle ja pelasi onnenarun vetoa. Siinä saattoi voittaa kahvipaketin ja niitä hänellä olikin yksi yksiönsä vaatekaappi täynnä lattiasta kattoon, "Katsokaa kuinka paljon olen voittanut!" Ironista oli, ettei hän edes juonut kahvia ja voi vain kuvitella sen rahasumman, joka vuosien ja vuosikymmenten varrella oli peliin mennyt. Ei voinut kuin hiljaa hymähtää, miksi pilata vanhan ihmisen elämän ainoa ilo?

Matematiikka ja todennäköisyyslaskenta pakolliseksi peruskoulun ala-asteelle, on paljon turhempiakin ja tosielämässä hyödyttömämpiä aineita!

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu