HannuTapioTanskanen

Käteinen raha on viimeinen vapaan yhteiskunnan merkki

  • Kaikkiko olemme rahanpesijöitä?
    Kaikkiko olemme rahanpesijöitä?

 

 

Koinpa ikävän yllätyksen viikolla.

Olin kuukausi sitten Yhdysvalloista tullessani vaihtanut käteistaalani Helsinki-Vantaalla käteiseuroiksi rahanvaihtopisteessä. Nyt kun lentolipun luottokorttilasku tuli, menin maksamaan sen käteiselläni kylän säästöpankkiin, hieman reilu 600 ecua. Ei ollut oma pankkini Nordea, joka lopetti ainoassa konttorissaan käteisen käsittelyn jo vuosia sitten.

"Ei käy, et voi maksaa käteisellä, rahanpesusäännöt kieltävät sen", sanoi virkailija. Olin valuutanvaihdossa ottanut rahat viisikymppisinä, ounastellen vaikeuksia viisisatasen kanssa. Painelin korvat luimussa ulos, pari takanani olevaa ankaran näköistä tätöstä katsoi paheksuvasti moista rahanpesijää.

Minä saatan ymmärtää, että joissain palvelupaikoissa vierastetaan käteistä rahaa, koska sen käsittely ja valvonta on kortteja vaikeampaa ja kalliimpaa. Viimeksi tämä tuli esiin Norwegianin sanotulla lennollani Atlantin yli, jossa käteinen oli kokonaan pannassa, kävin ihan kokeilemassa kyökin puolella, vesitilkankin joutui ostamaan luottokortilla penkin taustan monitorin nettikaupasta, sen emo sitten juoksutti paikalle. Hämmästyksekseni veskiin vielä pääsi ilman luottokorttia. No, halpalentoyhtiöillä on alistuttava tällaiseen. En voi suositella luottokortittomalle Pihtiputaan mummolle, kun omien eväiden tuonti ja syöntikin kielletään koneissa ihan kirjallisesti.

Lehtien mielipidepalstoja seuraamalla pääsin perille, etten ole yksin ongelmani kanssa, eräs mies valitti, että oli laittanut pankin seteliautomaatilla satasen omalle tililleen ja kutsuttiin pankkiin kolmannen asteen kuulusteluun, mistäs saitte moiset rahat? Italiassa yli kymmenen vuotta asunut vanhempi tyttäreni nauroi kun kerroin, siellä kuulemma kuulusteluun joutuu jo jos yrittää maksaa viidenkympin laskua käteisellä.

Kerran hän baarissa aperitiivilla käydessään unohti ottaa laskun mukaan, jäi pöydälle ja heti ulos astuttua oli niskassa veropoliisi, joka tivasi kuittia. Onneksi löytyi vielä pöydältä ja omistaja vakuutti, että kuitti oli annettu, ei häkki heilahtanut. On siis tullut käännetty todistustaakka, asiakkaan on rangaistuksen uhalla todistettava kuitilla, että kauppias ei ole veronkiertäjä. Kohta ne keksivät tuon tännekin, minä olen tähän asti heittänyt kuitin heti kaupan roksikseen tai sanonut etten tarvitse.

Minä en itke tätä siksi, etteikö minulla olisi kortteja, on kolmen pankin pankkikortti, kahden pankin Mastercard, yhden pankin Visa ja Amexin kultakortti, mutta onhan tämä kovaa menoa maailmaan, jossa jo raamatun mainitsema "pedon merkki" eli maksukortti määrittää ihmisarvosi, jos se otetaan pois, olet epäihminen, joka ei saa ruokaa, juomaa asuntoa, ei mitään, ei edes asetta ampuakseen itsensä.

Pidetään kiinni käteisestä rahasta, se on viimeinen vapaan yhteiskunnan tunnusmerkki, ei muutama sitä väärinkäyttävä roisto saa tuhota kaikkien elämää!

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

31Suosittele

31 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Onneksi käteisestä luopumista ei keksitty 30-luvun Saksassa. Tulevaisuuden hirmuhallinnoilla on nyt paremmat keinot sortaa alamaisiaan.

Hannu Tanskanen

Kyllä nämä Orwellin ja Huxleyn dystopiat tuntuvat toteutuvan kovaa vauhtia ja sen mahdollistavaa nykyteknologiaa kumpikaan visonääri ei vielä edes aavistanut.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Teknologian kehityksen olisi Orwell ja muut voineet arvatakin, mutta haastavaa olisi ollut arvata tätä länsimaisen yhteiskunnan paradigman muutosta. Eli sitä kuinka ihmiset itse luopuvat vapaaehtoisesti oikeuksistaan ja osa esimerkiksi suorastaan toivoo käteisen katoavan jo huomenna koska se on "edistystä". O tempora o mores!

Käyttäjän JoukoVainioranta kuva
Jouko Vainioranta

Pankit tällä kuulustelumenetelmällään kypsyttävät asiakkaat käteisestä luopumiseen, jotta jatkossa voivat rahastaa asiakastaan ilman ylärajaa kortinkäyttö kuluina.
Rahan käyttökö ei kuulu perustuslain piiriin?? Et voi maksaa rahalla, käteisellä?

Rahanpesua valvovat? Pukit laitettu kaalimaan vartijoiksi. Kuten on nähty pankit ovat suurimpia rahanpesijöitä ja tuloksen piilottelijoita ja verojen kierto opastajia.!??

Hannu Tanskanen

Totta, kyllä nyt pankkien jos kenen pitäisi raha hyväksyä, mutta kun sitä tulee keinottelulla nopeammin kuin säästäjiltä, on asiakas vain hiekkaa hienoon pankkisaliin tuova häirikkö.

Todellakin, nyt pankkirosvot ovat toisella puolen tiskiä. Käteinen raha pitäisi ottaa perustuslakiin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Onko toi muuten käytäntönä vain Atlantin ylittävillä lennoilla? Tuli vain mieleen kun en itse edes omista luottokorttia, että uskaltaakohan matkaan lähteä tuohon suuntaan ollenkaan, ainakaan Norwegianilla.

Hannu Tanskanen

Toistaiseksi olen kokenut vain Norwegianilla, mutta edellisestä lennostani Amerikkoihin Finnairilla on hieman toista vuotta, silloin ainakin businesluokassa kelpasi myös käteinen, tosin kaikki yhtiöt ruinaavat ensin luottokorttia. Voinee pian mennä kaikilla samaan. Norwegianin Euroopan lennoillakin omat eväät olivat kiellettyjä.

Euroopan reiteillä viime juhannuksena Norwegianilla Pariisiin käteinenkin hyväksyttiin ja ateriaa(ei lämmintä) sai ostaa koneessa, Atlantin ylityksessä jos et tilaa ja maksa samalla kuin lippusi, et voi ostaa ateriaa koneessa edes kortilla, vain pikku-snackeja. Sama oli Norwegianilla Helsingistä Lontooseen, paluussa Kööpenhaminasta Helsinkiin nukuin enkä tilannut mitään, eli en tiedä.

Sanoisin näin, että nykyään ei ulkomaille toimita lähteä ilman luottokorttia ja mieluummin ainakin kaukomatkoilla kaksi, koska yksi voi vioittua,tai se ei kelpaa joka paikassa ja käteistä silti aina riittävästi hätävaraksi. Vaikkapa autoa et voi enää vuokrata kuin luottokortilla Suomessakaan, useimmiten ei hotelliakaan, jenkeissä saattaa löytää pienen motellin syrjästä, jossa käteinen "voitelurahan" kera voi vielä käydä usein silloin velottavat lisäksi "takuumaksuna" muutaman sata taalaa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä käytän Norskia aika paljon Euroopan sisäisillä lennoilla kun kätevä ja halpa ja noilla lennoilla on toistaiseksi käteinen käynyt. Mä en yleensä viitti pahemmin syödä mitään lyhyillä lennoilla, mutta nestettä on saatava, muuten kuivuu koppuraksi. Aamukahvikin on yleensä kiva.

Hannu Tanskanen

Edit: Tuli tuossa edellä ajatuslapsus, en tietenkään käyttänyt käteistä sen paremmin kuin luottokorttiakaan finskin busines-ekaluokassa, kaikkihan kuului hintaan ja tuli napin painalluksella.

Käyttäjän etelavuori kuva
christian söderberg

"""Käteinen raha on viimeinen vapaan yhteiskunnan merkki"""

Todellakin juuri näin!!

Usein toisteltu väite että käteisestä rahasta luopuminen estää rikollista toimintaa on ihan fuulaa!
..toki joku pikku diileri voi saada siitä päänvaivan,mutta eiköhän kartelleilla ole keinot. Kartellien sähköisetrahat huumeita vastaan voisi liikkua esim feikki-kiinteistö kauppojen muodossa tms.
Silkroad-skandaali jenkeistä kertoo että rikolliset käyttävät mm. bit-coineja
Huumekauppiaat voi kerätä rahaa vaikka feikki-mobiili pelien avulla jne.

Terrorismi:
Tuki terroristeille kulkee hyvin pitkälle tekaistujen avustusjärjestöjen kautta ja varakkailta yksityishenkilöiltä, eikä käteisestä luopuminen vaikuttaisi tuohon juuri mitenkään.
Kyber-sota:
Jos käteisestä rahasta luovutaan, joku rötöstelevä ulkovalta voisi pyyhkiä suomalaisten tilit tyhjäksi nappia painamalla

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

"raamatun mainitsema "pedon merkki" eli maksukortti määrittää ihmisarvosi, jos se otetaan pois, olet epäihminen, joka ei saa ruokaa, juomaa asuntoa, ei mitään, ei edes asetta ampuakseen itsensä."

Raamatun mainitsema pedon merkki ei ole maksukortti, vaan sosiaaliturvatunnus. Ellei sitä ole, elämää ei pysty elämään. Hetun/sotun puute on matuillekin suuri ongelma.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Hannu Tanskanen

No, tuskinpa raamatun aikaan tunnettiin kumpaakaan, joten voimme vapaasti spekuloida asialla.

Hannu Tanskanen

Kun päivittäin luemme hakkerien tunkeutuneen milloin mihinkin organisaatioon, ei tosiaan lujita luottamusta. Jos eräänä päivänä nettipankkini sanoo, että tileilläni on ykskaks 0 euroa,millä todistan, että on ollut muuta? Ennenvanhaan oli sentään pankkikirja.

No, toisaalta, ainakin omalla kohdallani rahat ovat kyllä säilyneet kaikissa pankeissani ja varmaankin tiedostot on varmistettu monin tavoin. Meillähän ei vielä yhtään pankkia ole kaatunut ja on talletusuoja, joka hyvin kattaa tällaisen tavallisen tallaajan vähäiset varat.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

H.T:" Jos eräänä päivänä nettipankkini sanoo, että tileilläni on ykskaks 0 euroa,"

Onneksi tuollainen ei ole kohdallani mikään ongelma, vaan melkeinpä "normimättöä".
Hienosti muuten toit esmes. ton "kulta-amexin" esiin, erotuksena meistä "taviksista", joilla s-pankin visa debet-ominaisuudella ja sekin etukäteistarkistuksella.
Mitä sitten tulee käteiseen, niin rikollisuuttahan se edesauttaa. En tietty tarkoita etteikö bittirahan kanssa voisi sellaista esiintyä, mutta taitaa olla hieman toisenlaisessa muodossa.
Minulle sopii hienosti että käteisestä luovutaan, korttiostaminen on kohtuullisen vaivatonta ja kokolailla turvallistakin.

Hannu Tanskanen

Kyllä Amex Goldin saa " taviskin" ( mitäs muuta minä olen) kun on terveet luottotiedot ja tietty minimi tulotaso. Se on maailman arvostetuin luottokortti ja esim. USA:ssa ei tunnuslukuja kysellä, siinä ei ole myöskään luottorajaa.

En toki tarkoittanutkaan, että kaikki pitäisi maksaa käteisellä, se on vain korttien tukena. Kortti voi vahingoittua tai pankilla olla ongelma ja silloin et tekee kortillasi mitään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minulla kun on aikaa niin vaivauduin tässä eräänä päivänä soittamaan pankille 50 taalan Visa-laskuveloituksesta, jossa oli viitteenä "United." Hämmästyin suuresti, kun pankkini ilmoitti minulle, ettei tiedä, mistä on kysymys. He eivät myöskään voi kertoa minulle, mitä olen mahdollisesti ostanut - minun oman "yksityisyydensuojani" takia.

Olen mahdollisesti höylännyt korttiani täydessä jetlagissa Havaijin lennolla enkä lähtenyt asiaa penkomaan. Mutta proseduuri on todellakin mielenkiintoinen. Ennen vanhaan tiedot ostoista sai heti puhelimessa kun ei ollut tätä "yksityisyyden suojaa." : D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Olen mahdollisesti höylännyt korttiani täydessä jetlagissa Havaijin lennolla"

Jetlagiksikö sitä nykyään kutsutaan? ;) ;) ;)

Hannu Tanskanen

Tuo saattaakin joskus olla hankalaa, kun laskuttava organisaatio on eriniminen kuin ostopaikka, pitää vain summasta muistella mitä tuli ostettua.

Hannu Tanskanen

Luottokorttiyhtiöhän korvaa jos tilattua tavaraa ei ole ollenkaan toimitettu, mutta jos tavara on tullut, mutta on väärä tai siinä on vikaa, se onkin reklamaation paikka myyjälle, silloin korttiyhtiö ei ota vastuuta.

Minulla kerran tuli Hetziltä Miamista muutaman kymmenen taalan lisälasku jälkikäteen, en kuulemma ollut tankannut autoa täyteen. Onneksi oli vielä jäljellä luovutuskuitti, jossa todistettiin tankin olevan 8/8 eli täynnä ja kun scannasin tuon pääkonttorilleen Oklahomaan, hyvittivät summan minulle ja pahoittelivat virhettä, lisäksi sain 30 taalan hyvitysvoucherin seuraavaan vuokraukseen. En tiedä yrittikö Miami kusettaa, ehkä joku henkilökuntaan kuuluva sahasi autolla omia ajojaan ja aikoi panna asiakkaan maksamaan, useimmat eivät kai valita noin pienistä.

Käyttäjän SeppoRaittila kuva
Seppo Lähdevalo

Mitä ehdotatte, mitä kansalaiset voivat tehdä tälle tästä keskustelusta selviävälle oikeusvaltion periaatteiden nurinpäin kääntämiselle?
Oikeusvaltionhan tulisi suojella kansalaisiaan, erityisesti heikommassa asemassa oleviaan, eikä antaa lisää maksuvälinepetosmahdollisuuksia sekä pankeille poliisivaltuuksia kuulusteluihin pikkujutuissakin ja mahdollisuuksia keinotella rahalla ja tukea rahalla keinottelijoita vielä nykyistäkin enemmän.
- Vrt. esim. Suomen eläkemiljardien kohtalo.

Mitä aiotte tehdä, ettei poliisi- ja valvontayhteiskuntaa saada täydellistettyä mm. kun ihmisen elämä on jatkuvassa läpivalaisussa (turvakamerat, GSM ja nettiyhteys ja luottokortin käyttö ja julkishallinnon atk-järjestelmätkin sisältävät lähinnä vain Microsoftin tuotteita, siis vakoiluohjelmaisia)?
(Valvonnan ja jatkuvassa netissä olemisen mahdollistaminen lisääminen lisää myös satojen tutkimusten todistamaa epäterveellistä säteilyannostusta.)

Kyse ei ole vain suoraan ihmisoikeuksista, vaan suoraan myös turvallisuudesta.

Jos viranomaisia ja poliitikkoja varsinaisesti kiinnostaisi turvallisuus, niin eivät he esimerkiksi olisi vähentäneet poliisien määrärahoja ja tehneet äskettäin päätöksiä vähentää lisää.

Yksi näkökulma avata tätä kokonaisuutta on senkin miettiminen, mistä valtiosta(t), organisaatioilta ja henkilöiltä tämä käteisen poistamisen idea pohjimmiltaan tulee - ja mihin ne linkittyvät.
Eli jos koko "terrorismin vastainen sota" on feikkiä ja false flagia täynnä (ja Suomen hallitus on siinä mukana kuten Sipilä on suitsuttanut oligarkia USA:a ja diktatuurivaltio Turkkia), kuten kokoamieni satojen linkkikirjoitusten perusteella on, niin mitä ihmettä meidän pitäisi luottaa pienempien rikosten torjunnassa.
Viimeksi tuli vastaan tämä: "...every single terrorist incident we have had in the United States has been a 'false flag or has been an informant pushed on by the FBI' " paljastaa pitkän linjan ex-CIA:lainen Robert David Steele. - http://victuruslibertas.com/2016/05/rt-news/
Eli lisääkö turvallisuuttamme, jos luotamme siihen, miten viranomaisten mielestä turvallisuutemme lisääntyy? Suomi on kuitenkin kaikessa yhä enemmän viime vuosikymmeninä antautunut USA:n etujen ajajaksi ja tuloksena on ollut usamaistumista... Ilmiöitä, joita valtamedia salaa. (Käskystä: http://mekansa.net/2016/05/28/udo-ulfkotte/)

Lapsena sanottiin että "se joka toisia haukkuu, itse on".
Sama pätee nykyään valtapoliitikoihin ja moniin viranomaisiin, pankkiirimafian myötäjuoksijoihin.
Eli se, mitä kaikkein suurimmalla panostuksella (rahalla, lakimuutoksilla jne.) ajetaan läpi, on tasan päinvastoin kuin viranomaiset selittävät.
Käteisetön raha tarkoittaa mm. sitä, että pankit voivat vielä nykyistäkin enemmän keinotella rahalla. Kun pankeilla ei tarvitse olla käteismaksuvalmiutta sitäkään vähää (Suomessa 1% vaatii laki ja oikeasti on max. 10 %) "talletuksien" loppusummasta mitä nyt on.
Ja Suomessakin on katsottu viimeistään 90-luvun alusta alkaen, että pankit ovat "liian suuria kaatumaan", joten markkinatalouden lait eivät päde...

(Ihan yhtä paljon asia on siis päälaellaan kuin pitkällä tähtäimellä "suvaitsevaisuus" on rasismia: Eurooppa on kokonaisuutena ollut monikulttuurinen. Nykyään sitä ollaan vaihtamassa yhdeksi EU-liittovaltioksi (mm. salainen sopimus: http://www.express.co.uk/news/uk/663946/EU-plans-U...), jossa on eniten helpoimmin johdettavia eli islamilaisia arabeja ja lait ovat ensisijaisesti islamia myötäileviä.)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ruotsissa lienee suunnitelma luopua käteisestä rahasta kokonaan parin vuoden sisällä. Korttejakaan ei enää kauaa tarvita. EU:n vastuullinen toiminta johtaa siihen, että kohta siellä on jokaisella mikrosiru ihon alla, josta viranomainen suoraan näkee kaiken, ostokset, matkustamiset, maastalähdöt ja maahan saapumiset, jne. Siihenhän tässä koko ajan pyritään: valvonnan lisääntymiseen ja yksityisyyden hävittämiseen.

Maksan asuntoni vuokran Shanghaissa kvartaaleittain, käteisellä. Kun Kiinassa suurin seteli on n. 14 euroa, ja kolmen kuukauden vuokra kuutisen tuhatta euroa, niin kassilla tuon rahamäärän sai kuljettaa. Siitä huolimatta ja osittain sen vuoksi, onneksi asun täällä enkä Euroopassa.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Taitaa Pohjoismaat olla tässä käteisvapaan valtakunnan fantasioinnissa ihan oma lukunsa. Esimerkiksi Espanjassa tuskin kukaan poliitikko edes viitsii ehdottaa käteisestä luopumista. Paitsi ehkä joku koiranleukainen separatisti. Käteisestä luopuminenkun johtaisi helposti siihen, että eri maakuntiin (joista osa haluaa saada itsenäisyyden) tulisi jokin korvaava käteisvaluutta. Hyvin mahdollisesti pankkeja tuolle valuutalle ryhtyisi pyörittämään järjestäytynyt rikollisuus. Eikä se tavallista kaduntallaajaa haittaisi. Jos ei laillinen väkivaltamonopolin omaava yhteiskunta tarjoa toimivaa valuuttajärjestelmää, otetaan sellainen sitten vastaan sieltä mistä saadaan. Onneksi kaikkialla ihmiset eivät ole ihan yhtä lampaita kuin pohjoismaissa. Tosin tietysti raja tulee joskus vastaan sielläkin. Tai no, niin ainakin haluan uskoa. Täällä Internetissä tuo usko on toki aika usein koetuksella.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

" Ei ollut oma pankkini Nordea, joka lopetti ainoassa konttorissaan käteisen käsittelyn jo vuosia sitten."

Koska ihmisten ja yritysten rahaliikenteen hoito on annettu pankeille, niin Nordealta tulisi kieltää pankkitoiminnan harjoittaminen Suomessa.

Jos pankille ei perustehtävänsä onnistu, Olisi FiVan pitänyt potkaista Nordea huitsin nevadaan.

Miksi se ei ole näin tehnyt??????

Cash is king, bitit eivät sitä ole.

Käyttäjän AsmoRintala kuva
Asmo Rintala

En kyllä ihan usko tota satasen automaattitalletuksesta seurannutta kuulustelua rahan pesusta,toisaalta Suomessa syyllinen(tyhmä) on se joka tekee töitä,ja maksaa veronsa Suomeen,mallia kannattaa ottaa ylimmältä johdolta!

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Samaan aikaan toisaalla; Pankkien tallelokeroita aletaan ratsaamaan rahanpesun ym varjolla:

https://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxe...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Governments want their taxes and all the laws are changing to ensure they get their money."

Hallitukset ovat siis rosvojoukkoa mitä äärimmilleen vietynä. Lisäksi niillä on käytössään kaikki mahdolliset keinot ja kaikki mahdollinen valta ryöstönsä toteuttamiseksi.

Stalinin Neuvostoliitossa maatalouden harjoittajat saatiin ryöstetyksi pakottamalla heidät kolhooseihin ja niistä kieltäytyneet olivat kulakkeja, joilta käytiin syksysin pyssyn kanssa politrukkien toimesta ryöstämässä kaikki vilja, mikä löytyi. Jos jotain oli piilotettu liian vaikeasti, niin siitä seurasi niskalaukaus tai vankileiri.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Niin, kaikenlaista yllätysverotusta on hallintoalamaisille aikojensaatossa keksitty. Ei esim ole hirveän kaukaa siitäkään kun kaikki kulta ja vastaava arvo-omaisuus kerättiin ihmisiltä yhdysvalloissa vankeuden uhalla.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #25

Ja Saksassa juutalaisilta kultahampaat. Suomessakin kerättiin kultasormukset aseiden ostoon sodan aikana. Eli ei yksin se paha paha usa ..

Hannu Tanskanen

Ihmiset ei juuri vapaaehtoisesti anna. Ja Parkinsonin mukaan byrokratia jatkaa kasvuaan, kunnes kansan mitta on täysi, yksikään yhteiskunta jonka kokonaisveroaste on ollut yli 30% ei ole säilynyt.

Hannu Tanskanen

Perh ... pitääpäs hakea se miljoona pois ;-)!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

En koskaan maksa mitään bitteinä, jos normaalilla, oikealla, paperia ja metallia olevalla fyysisellä rahalla voin maksaa. En siten ole alttiina skimmaajien tekosille ja oikea maksaminen kun kirpaisee, ei tule niin helposti kulutettua turhaan eikä paperi- ja metallirahaan tule sähköhäiriöitä.

Samansuuntaista kuin sinä koin huhtikuussa, kun hain Italiasta Alfa Romeo 166:n. Käteiskaupat yli 900 euron arvosta eivät käy - se onkin hidasta touhua, kun maksaa 35 euroa pankille, jotta maksu välitetään nopeasti eikä vasta päivien perästä maksun vastaanottajan pankkiin, sitten saa skannata tositteen maksun vastaanottajalle, että dokumentit autokaupasta voidaan laatia. Italian Comosta koti-Suomea kohti ajaessani tuli toinenkin yllätys, kun päätin yöpyä Malmön lähellä: hotelli ei ottanut lainkaan käteistä vastaan, vaan ainoastaan kortilla maksaen onnistuu yöpyminen. Tämän kommentin kirjoittamisen jälkeen ryhdyn maksamaan lennon luottolaskua, jonka kaiketi voisin maksaa siinä ainoassa Dansken konttorissa Tampereella, jossa käteisellä maksaminen käy, mutta asiatta veloittavat enterin painamisesta useita euroja.

HT: "Pidetään kiinni käteisestä rahasta, se on viimeinen vapaan yhteiskunnan tunnusmerkki, ei muutama sitä väärinkäyttävä roisto saa tuhota kaikkien elämää!"

Niin teemme.

Käteisestä luopuminen ja yleensä käteisen käytön rajoittaminen rikosten ehkäisymielessä on valheellista. Suuret rikokset tehdään bitteinä: veroparasiitit veroparatiiseihinsa.

Käyttäjän Jukka-PekkaRahkonen kuva
Jukka-Pekka Rahkonen

Kannattaisiko nyt perustaa käteisystävällinen pankki?

Hannu Tanskanen

Pankinhan voinee perustaa kuka vain, mutta se vaatii suurehkon takuusumman.

Toimituksen poiminnat