HannuTapioTanskanen

Norja kieltää bensiiniautot 2025?

  • Norja kieltää bensiiniautot 2025?

 

 

Norjassa on tehty esitys kieltää bensiini- ja dieselautot kokonaan vuonna 2025 ja EU:n alueella tavoite on 2050, kertoo päivän Helsingin Sanomat:

 

http://www.hs.fi/autot/a1465180223002

 

Tässä mennään nyt autoilun suhteen yhtä huolestuttavaan suuntaan kuin energiantuotannossa muutenkin, uskomusenergioihin. Sähköauton "saasteettomuus", kun nyt hiilidioksidi, elämänkierron tärkein kaasu ja kasvien pääravinne on saasteeksi tuomittu, on suhteellista, ainakin niin kauan kuin valtaosa sähköstä maailmanlaajuisesti tuotetaan fossiilisilla, hiilellä ja maakaasulla. Kun lasketaan realistisesti sähkön siirtokustannukset ja akkujen hyötysuhde ym. tekijät, ovat mm. Britannian energiaviraston "WatchDog":n mukaan uudet dieselmoottorit ja sähköautot jotakuinkin yhtä "ekologisia".

Ydinsähkö ja vesisähkö, sitähän Norjassa on poikkeuksellisen paljon, antaa etua sähköautoille, mutta silloin vaikkapa meillä Suomessa olisi pantava pikimmin pystyyn 3-4 uuden ydinvoimalan rakennustyöt pitkästä aikajänteestä johtuen. Tuuli- ja aurinkonenergiat leveysasteillamme ovat täyttä huuhaata, uskomusenergioita. On tavallaan ironista, että vuonojen valopäiden maa joka on luonut elintasonsa nimenomaan fossiilisilla, Pohjanmeren öljyllä ja kaasulla, on ensimmäisenä tuomitsemassa hyväntekijäänsä.

Norjassa sähköauto Tesla, joka normaalisti maksaa 125 000 euroa, on vahvoin verohelpotuksin saatu maksamaan "vain" 65 000 euroa, kuinka monella Suomessa olisi varaa hankkia sähköauto? Jos bensiiniautot kategorisesti kielletään, tulee autoilusta vain harvojen rikkaiden huvia.

Sähköautokauteen siirtyminen vaatii suuria muutoksia mm. raaka-aineisiin. Teräs bensiiniautoissa on halpaa, sähköautot vaativat suuria määriä "eksoottisia" alkuaineita, kuten harvinaiset maametallit, samarium ja vastaavat tehomagneetteihin ja litium akkuihin. Edellämainittujen ylivoimaisesti dominoiva tuottaja on Kiina, joka jo nyt rajoittaa niiden vientiä oman kasvavan tarpeensa hyväksi. Niiden kaivannais/jalostustekniikka tuottaa suuria määriä haitallisia jätteitä ja terveysvaaroja työntekijöille. Litiumin johtava tuottaja on epävakaa, sotilasjunttien aika-ajoin hallitsema vasemmistomaa Bolivia.

Niinpä tuo taannoin Yhdysvalloissa tehty hieman leikkimielinen tutkimus, joka täällä tietenkin naurettiin suohon, eli että koko valmistusketjun kaivoksesta romuttamoon huomioiden, jättimaasturi Hummer osoittautui ekologisemmaksi kuin hybridi Prius, ei ole aivan pelkää tarinaa.

Onneksi jos tuo kielto tulee meillä voimaan 2050 minä olen jo pitkän aikaa sitten siirtynyt biologisen ketjun lannoitepuolelle ja säästyn näkemästä tätä "uutta uljasta maailmaa"!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

http://www.taloussanomat.fi/energia/2015/06/09/suo...

Olisit Hannu tyytyväinen.

Suomi tulee olemaan tulevaisuuden "hyvinvointivaltio" mittaamattomine litium ja pohjavesivarantoineen.

Vai joko joku kusipää meni myymään nekin ulkomaille!!

Hannu Tanskanen

No, kaivosteollisuushan on jo onnistuttu lähes tappamaan, se olisi meidän öljymme, mutta järkeä ei riitä. Outokumpu ajettiin alas, Soklin mittaamattoman arvokkaat fosfaattivarat myytiin pilkkahintaan norjalaisille, nyt tapetaan Talvivaara, viimeinen sammuttaa maasta valot ...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Sehän on joka tapauksessa Norjalta kansallinen, itsenäinen päätös. Siis juuri sellainen jonka tietyt tahot useasti ovat kertoneet olevan kaikille kaikessa parasta. Asia josta ne saavat itse ylpeästi päättää. Tuskinpa asiasta siis mitään nurinaa siellä syntyy.

Hannu Tanskanen

Epäilen tuota. Pidin aikoinaan norskeja pohjolan viisaimpina, mutta nyt tuo kuva alkaa himmetä, viherkopla on saanut selkävoiton. Eräänä päivänä ne vielä palelevat.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Miten tuleekaan mieleen tv-sarja "Miehitetty"...

Hannu Tanskanen

Niin, siinähän tätä uutta uljasta Norjaa kuvattiin. Ja Norjan nobelkomitea antoi kaksi rauhan nobelia täysin vailla relevantteja perusteita, Gorelle ja Obamalle, vain näpäyttääkseen konservatiiveja, vei uskon tuoltakin palkinnolta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Obamalle nobel myönnettiin lähinnä stipendinä, mutta niinpä vain tuo luokan priimus rauhanpalkintoineen otti nirrin pois bin Ladenilta. Vai... oliko surma sittenkin välttämätöntä rauhantyötä?

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #8

Obama oli nolona tuosta itsekin. Samalla perusteella rauhan nobel kuuluisi myös G.W. Bushille, eliminoihan Lähi-Idän alueen pahimman häirikön, Saddamin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Jos bensiiniautot kategorisesti kielletään, tulee autoilusta vain harvojen rikkaiden huvia."

- Just! Rahvas sulloutuu rautatievaunuihin (junat, metro, ratikat) tai pyöräilee, eikä muutama öky-elitisti kykene tuhoamaan elinympäristöä vaikka kuinka sähköautoilisi. Kuulostaa vihreältä tulevaisuudelta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hmm... se että meikäläinen spekuloi ajatuksella, ei yleensä todista yhtään mitään yhtään mistään. Muuten: Suomen kuuluisin kuplavolkkariharrastaja on vihreä poliitikko Pekka Haavisto - siinä vasta teflonpintainen tapaus!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomeen kymmenen venäläistä ydinvoimalaa (nehän ovat hyviä) ja kaapeli Saksaan. Asemamme on taattu.

Hannu Tanskanen

No, eihän niiden välttämättä tarvitse venäläisiä olla, tuon tulevan rahoitus nyt järjestyi sitä kautta ja me tarvitsemme kipeästi uutta perusvoimaa 2020-30 - luvuilla.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Norjalaisten öljy on loppumassa.

Hannu Tanskanen

Onko noin, en ole kuullutkaan että Pohjanmeren lähteet olisivat kuivumassa?

Toimituksen poiminnat