HannuTapioTanskanen

Patologisen amerikkavihan juuret

  • Patologisen amerikkavihan juuret

 

 

 

 

Sosiaalinen media pursuaa kirjoituksia, joissa Amerikka, tarkemmin Yhdysvallat on syynä kaikkeen maailman pahuuteen.  Myös väitetään, että Amerikka on niin vaarallinen maa, ettei sinne toimita mennä. Kirjoittaja itse on kuulemma käynyt, mutta kaikesta päätellen on vain lukenut siitä Pravdasta.

Vietettyäni tovin eri puolilla Yhdysvaltoja, noin kahdella sadalla käynnilläni viimeisten 40 vuoden aikana en voi olla ihmettelemättä tuota, koskaan, toistan, ei koskaan missään ole koettu mitään uhkaavaa, vaikka perheen ja pienten tyttöstemme kanssakin lomailemme molemmilla rannikoilla, Las Vegasissa jne. pariinkymmeneen kertaan. Vain ystävällisiä ihmisiä oli päivä tai yö tai paikka mikä hyvänsä.

Vain kolme kertaa olen antanut pienen avustuksen kerjäävälle näiden vuosien aikana, se ei ole paljon, Helsingissä joka kulmalla joku kerjää. Kaikki olivat mustia, hiippari Miamin kanaalin sillalla, toivotti jumalan siunausta parista kolikosta, Las Vegasissa tuskallisesti kouriaan puristeleva miekkonen hämmästyi viiden taalan setelistä ja Denverissä aamuyöllä kolmen aikaan annoin kympin neekeritytölle, joka itki ettei pääse bussilla kotiin. Kukaan ei yrittänyt ryöstää.

Hengenmenojakaan asein ei tapahdu väkimäärään suhteutettuna enempää kuin meilläkään, meillä osa puukoilla, siellä edistyneemmässä maassa tuliasein.

Mistä siis tämä patologinen vihamielisyys, joka tuntuu imeytyvän jo maamon mahloista? Kävisikö selityksenä kahden sukupolven lilluminen kommunismin punamarinadissa, kokonaisen kansan aivopesu, KGB:n suurin projekti, jonka lopputulos yllätti tekijänsäkin?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Seuraan sosiaalista mediaa rajoittuneesti, ja ehkä siksi en ole törmännyt väitteisiin, että "Yhdysvalla on syyllinen kaikkeen maailman pahuuteen". (Aika hullunkurinen ajatus muuten.)

On tosiasia, että Yhdysvallat on toisen maailmansodan jälkeen ollut merkittävä mahti maailmassa. Vanhojen siirtomaavaltojen hajoamisen ja Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Yhdystyvallat on ollut täysin ylivoimainen sotilasmahti. Se on käyttänyt mahtiasemaansa eri puolilla maailmaa, mitä on kritisoitu paljon.

Kritiikki on luonnollista ja välttämätöntä. Milla tahansa elämän alueella ilman vastavoimaa oleva ylivoima-asema turmelee. Suurvaltapolitiikan arvioinnin ja kritiikin nimittäminen antiamerikkalaisuudeksi tai Amerikan vihaamisenksi on epärelevanttia.

On myös kolme eri asiaa kritisoida suurvaltapolitiikkaa, yhteiskuntaa tai ihmisiä.

Hannu Tanskanen

Enpä usko tuon tuosta johtuvan ja Yhdysvaltainkin ylivoimaisuus sotilasmahtina on kysymysmerkki, kun muistetaan, että Korean sota päättyi tasapeliin ja Vietnamissa Yhdysvallat hävisi Kauko-Idän rääpälevaltiolle, tosin oikeat viholliset silloin jo olivat Kiina ja Neuvostoliitto, jotka tukivat kommunisteja, Vietnamin sota hävittiin myös kotirintamalla vasemmistolaisen liikkeen propagandaan.

Kysymyksessä meillä on puhtaasti aivopesu ja oma taaja ryssänrenkien koplamme.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Selitys osuu suurella todennäköisyydellä oikeaan. Täällä itärajalla punamarinadi on tuttuakin tutumpi käsite. Kaikenmaailman venäjäystävät saavat mellastaa mielinmäärin paikallisessa maksullisessa julkaisussa jopa päivittäin ja levittää USA -vihaa ja Venjäjä-rakkautta. Kritiikki vaiennetaan toimittajien toimesta ennakkosensuurilla. Vaikka sensuurista antaa palautetta, myös palaute sensuroidaan. USA-viha on täällä suorastaan sairaalloista.

Täällä tunnetaan käsite Tiutisen valonnäyttäjät, mikä kertoo tiettyjen henkilöiden maanpetoksellisen suuresta itärakkaudesta. Sota-aikana osa paikallisista näytti Tiutisen saaresta valoilla maaleja Neuvostoliiton pommikoneille, jotta Kotka näkyisi paremmin. Sama meno jatkuu edelleen, nyt kuvaannollisesti.

Hannu Tanskanen

Otetaan nyt esimerkki ihan valtamedioittemme uutisoinnista. Yhtenään vouhotetaan Yhdysvaltain ja NSA:n vakoilusta ja maanpetturi Snowdenista leivotaan sankaria. Kovin vähälle uutisoinnille jäi se, että Venäjä oli vuosikaudet vakoillut ulkoministeriötä, vasta kun amerikkalaiset vihjaisivat, päästiin perille. Silti ei tähän päivään mennessä ole kerrottu, mikä vakoileva valtio oli, vaikka asia on päivänselvä

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Snowdenin teot ovat tavallaan kaksijakoisia, koska monet hänen paljastuksistaan ovat parantaneet ihmisten tietämystä valtioiden harjoittamista yksityisyydensuojan loukkauksista ja siten edistäneet myös ihmisoikeuksien toteutumista. Tämä puoli Snowdenissa on tehnyt hänestä hyvin arvostetun henkilön.

Toisaalta on syytä epäillä, että Snowden olisi alunperin kerännyt salaiseksi luokiteltuja tietoja massoittain juuri siksi, että Venäjä olisi värvännyt hänet vakoojakseen. Tämä sopii siihen kuvaan, että Venäjä on suostunut käytännössä takaamaan Snowdenille pysyvän turvapaikan ja siihen, ettei Snowden ole koskaan vuotanut mitään Venäjän tiedusteluun liittyviä asioita. Idea sopivien tietojen julkaisemisesta kaiken kansan nähtäville olisi sitten kypsynyt myöhemmin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Eihän kukaan täällä vihaa tavallisia Usan rivikansalaisia.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Minä olen aina välillä kokeillut kysyä kaveripiirissä tai muuten ihmisiltä, mikä ja missä on Raatteen tie/Kollaa/Valkeasaari/Summa/Tali-Ihantala, vaihdellen tätä kysymyksen kohdetta satunnaisesti. Olen havainnut, että Suomessa on monilla ihmisillä järkyttävän huonot tiedot sodista ja itsenäisyyden alkuajan historiasta. Jotkut eivät esimerkiksi tiedä, että talvi- ja jatkosodat käytiin erikseen, sotia edeltänyttä Tarton rauhan rajaa ei osata näyttää kartalta edes suurin piirtein, eikä tiedetä sitä, minä vuonna Suomi itsenäistyi tai sitä, että Suomi ajautui heti sen jälkeen sisällissotaan.

Huono historian tietämys on aina ollut paras kylvöalusta härskille propagandalle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Milwaukeen "Navigator" ei ole vieläkään maksanut sadan taalan velkaansa. Korosta emme sopineet, mutta sovitaan, että summa on per tämä päivä 110 dollaria.

Helmikuinen Havaijin reissuni sujui paljon rauhallisemmissa merkeissä. Meistä pidettiin kaikkialla hyvää huolta. San Francisco oli entisensä. Go Hillary!, sinulle löytyy paljon tukea myös täältä Suomesta.

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9431...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niinpä. Venäjästä ei juuri vastaavia kirjoituksia ole. Vaikka se on väkivaltaisempi kuin usa. Amnestyn mukaan poliisiväkivalta Venäjällä on rakenteellista ja yleistä. Usa ei tosin selviä puhtain paperein.
Jostain syystä venäjä ei joudu edistyksellisten piirien eikä toimittajien hampaisiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siihen on yksinkertainen syy: edistykselliset piirit ja toimittajat eivät käy Venäjällä. Kielimuuria ja ennakkoluuloja on paljon.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Varmaan näin.
Usasta on myös helppo lukea ja hakea tietoja mediasta. YouTubesta saa tolkuttomasti asioista kertovia uutispätkiä. Venäjältä sellaista on hivenen hankalampaa löytää. Sensuuri siis kannattaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

USA:n näyttäytyminen vaarallisena maana arjessa johtuu myös osittain Hollywoodin filmiteollisuudesta ja erilaisista TV-sarjoista. Jos joku ei ole käynyt USA:ssa, niin hän helposti kuvittelee, että se on siellä normaalia todellisuutta, vaikka sikäläiset perheet katsovat kyseisiä elokuvia yhtä kaukaa todellisesta arjestaan kuin meikäläisetkin.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La

Kaipa siihen Amerikkaaan liittyy paljon tunteita ja toiveita. Olihan se 100 vuotta sitten työntekijän paratiisi. Siellä saattoi melkein jokainen rikastua tai vaurastua.

Itse en ymmärrä sitä, että asetelma Venäjä vs. Usa on niin täynnä tunteita. Tai miksi edes pitää asettaa nämä kaksi vastakkain. Tosiasiahan tietty on, että Usa "jäi jaloilleen" kylmästä sodasta ja Neuvostoliitto hajosi.

Joka maassa on omat ongelmansa ja isoissa maissa niitä on enemmän. Hienoa olisi, että suurvaltioissa päätöksenteko tulisi lähemmäksi kansaa. Se kun on nykyään kovin kaukana ja rahalla päästään läpi vaaleissa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Lähinnä ei osata arvostaa sitä, että Yhdysvallat onnistui somessa trollaamalla aloittaa arabikevään ja muutaman huhun mukaan jopa Ukrainan mellakat. Obama on jopa itse myöntänyt jenkkien kouluttaneen ISISin joukkoja ja NSA vakoilee kaikkia.

Ihan hyviä syitä olla tykkäämättä ameriikan lämmöstä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niin, huhut ovat aina hyvä syy mihin tahansa. Ikääväähän se, jos arabit kaatavat diktaattoreita ja kansanmurhaajia lännen käskystä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ikävää kun diktaattori haastaa dollarin vallan ja Yhdysvaltojen liittolaisten öljymonopolin.

Janne Suuronen

Kello tikittää odottaessa, koska Tampereen ihmemies Jalonen kumppaneineen rientää kumoamaa näkemyksesi pelkkänä kuvitteluna :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen kerran joutunut rikoksen uhriksi USA:ssa. Minulta varastettiin fillari talon pihalta Floridan Tampassa. Olin siellä kesätyössä 70-luvun lopulla ja olin ostanut fillarin duunimatkoja varten. Alussa lukitsin sen aina ketjulla yöksi, mutta viimeisen kuukauden aikana en enää viitsinyt nähdä vaivaa ja pyörä hävisi viimeisellä viikolla ennen Suomeen paluuta. No, reilut kolme kuukautta vierähti kuitenkin sitä ennen ilman ongelmia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Syksyllä 2007 vuokrasin New Mexicossa Hertziltä auton ja ajoin sen San Antonion kautta Memphisiin. Olin sitä mieltä, että lasku oli liian suuri ja ettei minulle ollut kerrottu hintoja oikein. Kävin hieman epäselvissä tunnelmissa selvittämässä asiaa Memphisin poliisin "Economic Crime Unitissa," pidin pitkän aikaa varmuuden varalta tuota käyntikorttia lompakossani. Kiitos ja anteeks koko Memphisin väki!

Hannu Tanskanen

Hertziltä olen vuokrannut sen sadat kerran ympäri Yhdysvaltoja, olen Air Francen kultakortin omistajana automaattisesti kultakorttijäsen myös Hertzillä. Yhden ainoan kerran neljänkymmenen vuoden aikana Miamin Hertz yritti jälkikäteen laskuttaa lisää bensiinistä. Lähetin palautuskuitin pääkonttorillleen Oklahomaan ja he hyvittivät pahoitellen heti sen ja antoivat 30 taala voucherin seuraavaan vuokraukseen lohdutukseksi. Mallikelpoisen rehellistä toimintaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #24

Hertz toimi minun tapauksessani aivan oikein. Minua kiukutti se, että rahat loppuivat. Jatkoin Memphisistä bussilla Chicagoon ja sieltä tarkoituksenani oli kävellä Milwaukeehen. Koko matkaa en jaksanut, ostin matkalta 20 taalan polkupyörän garage salesta.

Tuo reissu päättyi onnellisesti, kun suvusta vipattiin lentolippurahat ja lensin Chicagosta Helsinkiin. Mutta onneksi nuo ajat ovat kaukana takanapäin. Minulle on vuokrattu autoja tuon Hertzin keikan jälkeenkin, joten nimeni ei onneksi ole missään liian pahassa rekisterissä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Anteeksi muisti pätkii, vuokrasin tuon mainion Kian tietenkin El Pasosta.

Hannu Tanskanen

No, täällä Vihdissä ainakin sosiaalisen median kertomusten mukaan pakolaisten tultua hävisi lähipiiristä fillari jos toinenkin. En tiedä kuinka paljon tuosta on totta, mutta omin silmin nähtynä näillä täällä keskustassa ajaessaan oli huomattavan paljon naistenpyöriä, Siis miespuolisilla, naisiahan en ole nähnytkään. Mutta, ehkäpä ystävälliset naapurit lahjoittivat tai keskus osti jostain, mene tiedä. Yhden fillarin häviämistä USA:ssa en pidä kovin vakavana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta rikollismaineesta tuli vielä mieleeni kun saavuin aamuyöstä kolmen kieppeillä New Yorkin hotelliin, joka sijaitsi jossain toisen avenuen ja 50. kadun kieppeillä, niin sieltä ei silloin enää saanut mitään purtavaa. Respa neuvoi minua kävelemään muutamien kortteleiden päässä olevalle 7/11-kaupalle, joka oli auki koko yön.

Kun kysyin varmuuden vuoksi oliko se turvallista, niin respan pitäjä naurahti sanoen, että "kunhan nyt et jää auton alle katuja ylittäessäsi."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #25

Kuinkakohan monta 7/11-kaupan ryöstöä sitä on Hollywood-leffoista ja poliisisarjoista nähnyt.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #27

Ja Simpsonissa MiniMart ryöstetään joka toisessa jaksossa.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #25

Minä käyn aina Losiin tullessani ensimmäisenä yönä kun herään aikaeron johdosta kolmelta, neljältä aamiaisella muutaman sadan metrin päässä olevassa Denny' s - ravintolassa, auki 24/7 kuten kaikki. Lentokentän ympäristön Inglevoodin aluetta pidetään levottomana runsaan mustan/ latinoasutuksen johdosta.

Ravintolassa on joka kerta yksinomaan mustaa/ latinonuorisoa, jotka juovat jääteetä ja keskustelevat vilkkaasti, myös henkilökunta on samaa. Koskaan ei kukaan kiinnitä minuun ainoana valkoisena mitään huomiota, paitsi henkilökunta. Kerran ovella oli tusinan mustan jono. Edeskäypä, musta tyttö myös, kysyi olinko yksin ja kun näin oli, johdatti minut jonon ohi pöytään. Kukaan ei protestoinut sanallakaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #28

Kannatatko muuten oikeasti Donald Trumpia? Hänhän on täysi nuija.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #29

Minä en näe tämän kysymyksen relevanssia otsikkoon. Katson avoimin mielin kuinka vaaleissa käy. En kallistuisi Trumpiin päin jos vastaehdokas olisi uskottavampi kuin Hillary Clinton. Tosiasia on, pidämme me "eurobidit" siitä tai ei, että valkoinen työväenluokka Yhdysvaltain sydänmailla on lopen suivaantunut poliittiseen eliittiin, jota Clinton edustaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #33

Trump on Americanaa tyypillisimmillään. Hän myy keskiluokalle verohelpotuksia, joita tuskin kykenee toteuttamaan. Yhdysvaltain sydänmailla asuu rentoa ja työteliästä väkeä, vietin aikanaan vuoden vaihto-oppilaana Coloradon Evergreenissä.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #40

Kukas poliitikko ei lupaa ja pysty toteuttamaan, katso Soinia. Boulder Coloradossa on tuttu minulle, olen yhteistyössä yliopistonsa kemian proffa John Birks' in kanssa, Ph.D.: ni tosin tein Michiganissa,

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #28

Friscossa eivät valkoihoiset pahemmin ajele Bart:lla, vaan käyttävät omia autojaan - tuttu suomalainen nainen ajeli sillä vuoden, ja oli yleensä ainoa valkoinen junassa - mitään ongelmia ei koskaan ollut.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #71

Olen kerran mennyt tuolla BART (Bay Area Rapid Transitsystem):lla lahden alitse Fremontiin ja takaisin, en muista väriskaalaa, mutta hieman hirvitti olla meren alla maanjäristysalueella. Sen jälkeen ajoin valkoisen miehen tavoin vain autolla San Mateon kymmenen mailin sillan kautta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Olen nukkunut kentillä ympäri USAa eräitä kertoja, kukaan ei ole tullut häiritsemään. Kerran Tampassa turvamies toi liput ja pädin kun olin jättänyt raflan pöytään. Heathrowilla ei olisi käynyt yhtä hyvin.

Jenkit ovat omanlaistaan mukavaa kansaa.
Siitä huolimatta en diggaa heidän 'euroopanvalloitustaan'.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Usa viha on wanhaa kominternin ja kansainvälisen kommunistisen liikkeen vihaa,suomessa taistolaiset ja vihervasemmistoradikaalit saavat siitä olemassaolon oikeutuksen,mitään todellista sen takana ei ole,niikuin ei noiden piirien nykyisellä venäjän palvonnallakaan !

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Pitää paikkansa. Vuosikymmenien ajan kylmän sodan maailmassa KGB:n agentit ja suomalaiset hyödylliset idiootit keskittyivät lännen, USA:n ja NATO:n mustamaalaamiseen. Suomalainen USA-viha on osaltaan niiden seurausta.

Kylmän sodan maailmaa ajateltaessa voitaisiin käyttää vertauskuvaa, että itäisen Euroopan satelliitit olivat Neuvostoliiton "jalkavaimoja", joita tarpeen tullen pistettiin "järjestykseen" kovalla kädellä. Unkari koki tuon vuonna 1956 ja Tsekkoslovakia vuonna 1968.

Sen sijaan Suomi oli tuolloi Neuvostoliitolle mahdollinen uusi "tyttöystävä", jota piti koettaa mielistellä, että siitäkin tulisi Neuvostoliiton "vaimo". Suomen suhteen Neuvostoliitto ei päässyt mielistelyvaihetta pidemmälle ja juuri siksi monet ihmiset kokevat YYA-Suomen vanhana ja "hyvänä" aikana.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Yhdysvalloissa, kuten varmaan kaikissa maissa, on vikansa, mutta joidenkin Amerikka-viha on kyllä aivan järjetöntä. Ovat tehneet jotkut vasemmistoagitaattorit hyvää työtä. Ja nämä samat tahot ylistävät Venäjää, vaikka se on niin kaukana vasemmistolaisesta ideologiasta kuin mahdollista. Kyllä Yhdysvallat on kuitenkin monessa suhteessa parempi maa ja jopa joissakin asioissa vasemmistolaisempi kuin Venäjä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Hengenmenojakaan asein ei tapahdu väkimäärään suhteutettuna enempää kuin meilläkään, meillä osa puukoilla, siellä edistyneemmässä maassa tuliasein."

??

"Obama was right when he said 'this type of mass violence does not happen in other developed countries'"

Looking at members of the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) as a guide for comparing the US to other developed countries, Business Insider found that the US has a much higher rate of homicides than all but three of the 34 OECD nations:...

http://www.businessinsider.com/oecd-homicide-rates...

Oliko Tanskasella jotain tilastoa tolle väitteelle ettei USAssa tapeta per capita enempää kuin meillä?

Hannu Tanskanen

Meksiko, Turkki ja Viro USA:n edellä aseiden määrässä per nuppi. No, meksikolaisia on usassa miljoonittain ja huumemafiansa tuhdisti aseistettu, useimmat aseenkäytöt tapahtuvat etnisten rikollisjengien välillä. Oikea vertailukohta Suomeen saataisiin ottamalla vain valkoisen valtaväen tilastot.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Täällä tapahtuu erikoista moderointia tässä keskustelussa?

"Meksiko, Turkki ja Viro USA:n edellä aseiden määrässä per nuppi."

Väärin. Meksikossa, Turkissa ja Virossa tapetaan enemmän ihmisiä per capita kuin Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa tapetaan enemmän kuin Suomessa vaikka kirjoituksessasi muuta väität.

Kommentissasi väität että em. maissa on enemmän aseita kuin USAssa per nokka. Rohkenen epäillä. Usassa on melkein 90 asetta/100 henkeä. Se on enemmän kuin Jemenissä.

http://www.cbc.ca/beta/news/world/small-arms-surve...

Entiseksi tiedetoimittajaksi faktat tuntuvat olevan kovin etäinen käsite sinulle?

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #46

No, aikalailla sama asia. Yhdysvalloissa saa myös puolustaa itseään. Ja kuten sanoin, vertailu pitäisi tehdä etnisryhmittäin. Kyllä meilläkin mm. raiskaukset lisääntyivät kun "kulttuuri rikastui".

Unohdetaan jo eilispäivän tiedetoimittaja, viimeksi kirjoitin maksettua tiede/teknologiatekstiä 2008. Täällä olen vapaa keskustelija ilman titteleitä.

Kun puhut moderoinnista, kurkistapa vasurien blogeihin, jokaisessa kommenttien etukäteistarkistus, eli saadaan vain miellyttäviä kommentteja.
Joskus joutuu poistamaan oman typerän kommenttinsa, ikävä kyllä myös vastaukset siihen poistuvat.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Enemmän kuin yleisestä henkirikosten tasosta, olin USAsta puhuttaessa huolissani poliisin kansalaisiin kohdistamasta tappavasta väkivallasta.

By the numbers: US police kill more in days than other countries do in years

In the first 24 days of 2015, police in the US fatally shot more people than police did in England and Wales, combined, over the past 24 years.

https://www.theguardian.com/us-news/2015/jun/09/th...

The Guardian seuraa aihetta reaaliaikaisesti. Yli tuhat uhria viimevuonna ja kuluvana tahti aika samoissa.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #50

Guardian on brittiläinen vasemmistolehti ja sen näkemys USA:sta vinoutunut. USA:lla on ongelmana etnisten jengien väkivalta ja etelänaapurin huumemafia, ne selittävät paljon " poliisiväkivaltaa", ei mafioso kauniista puheesta ja " freeze" komennosta välitä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #55

Chicagossa on tutkittu poliisin toimintaa ja huomattu poliisin keskuudessa olevan rakenteellista rasismia mustia kohtaan. Asiasta on uutisoinut Yle, eli valtamedia.

https://assets.documentcloud.org/documents/2801130...

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #61

YLE:pä varmaankin. Chicagon poliiseista taatusti toinen puoli on mustia, ei vaikuta uskottavalta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #62

Ylen lähteenään käyttämän raportin on laatinut Chicagon pormestarin nimittämä työryhmä ja siitä on uutisoinut moni muukin media.

Vaikka puolet poliiseista olisikin mustia, niin se ei todistaisi rasismin puuttumisesta.

Muokkaus:

Jos puolet poliisivoimista olisi mustia, niin se olisi hyvin paljon. Erityisesti kun he muodostavat vain kolmanneksen kaupungin väestöstä. Raportissa myös todettiin, ettei poliisivoimissa ole paljon mustia tai latinoja, erityisesti esimiesten joukossa.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #63

No, ne ovat nämä vähemmistöryhmät niin herkkiä näkemään syrjintää, vaikka se johtuisi vain ansioiden puutteesta, positiivinen syrjintä on paljon yleisempää, meilläkin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Hyvä kirjoitus Tanskaselta. Tuli reippaasti esille se mitä mieltä hän on niistä, jotka eivät hurraa samassa kuorossa kuin tämän ketjun selvä (?) enemmistö.
KGB:n agentteja, Venäjän palvojia, polkupyöriä varastavia pakolaisia, naisten polkupyörällä ajavia miehiä ja USA:n vihaajia.
Yhtä en löytänyt googlettamalla. Majuri kertoi jostain kavaluudesta nimeltä Tiutisen valonnäyttäjät.En taida olla minkäänlainen valopää kun en tuolla sanaparilla löytänyt mitään mainintaa.

Hannu Tanskanen

Jos luet vain valtamediaa, et paljoa tosiasioista tiedäkään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kallinen, eihän Neuvostoliitossakaan vihattu USA:ta niin paljon ettei olisi kopioitu
USA:n tekniikkaa. Puskutraktosi JOSEF STALIN oli Caterbillar 7:kan täysi kopio.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

"toimittajat eivät käy Venäjällä"

Taitaa monellakin lehdellä olla toimittajia Venäjällä ja enemmän tai vähemmän kriittisia juttuja tulee vähintään viikoittain. Viimeksi eilen uutisoitiin ugrilaisten kansojen kokouksesta, johon Venäjältä ei ole päästetty tarpeeksi edustajia.

Suomettumisen ajan jälkeen Venäjästä on kirjoitettu aika vapaasti. Jos unohdetaan päivittäismedia, joka sisältää paljon kohinaa, voidaan vilkaista vaikkapa viime vuosina ilmestyneita kirjanimekkeitä. Paljon on kirjoitettu sekä Yhdysvalloista että Venäjästä. Jälkimmäinen taitaa olla kovemman arvostelun kohteena ainakin siinä otoksessa.

"Kriittisyyden" mittareita ei tietenkään ole helppo määritellä. Silti voidaan onneksemme todeta, että sellaisia tabuja kuin takavuosina, ei enää ole. Blogin otsikonkin aihetta tutkisin mieluummin tämän päivän näkökulmasta ja painottaisin vähemmän neuvostoaikaista ilmapiiriä, vaikka historia vaikuttaakin meissä jokaisessa.

Hannu Tanskanen

Kyllähän sitä neuvostoaikaista ilmapiiriä on maassa jäljellä runsain mitoin.
Kun punaväri yllättäen meni pois muodista, osa siirtyi komplementtiväriin, osa uusilla nimillä ja vannovat etteivät ole kommunisteja, höpö-hopö, samoja ryssänrenkejä edelleenkin, jopa, paradoksaalista kyllä, katsovat edelleen Venäjää kuin aurinkoa nousevaa, vaikkei se enää ole kommunistinen vaan lähinnä feodaalikapitalistinen.

Yleisin puolustus on, ettei "oikeaa" kommunismia koskaan kokeiltukaan, mitä nyt 70 vuotta ja luonnonvaroiltaan maailman rikkain maa oli polvillaan ja konkurssissa, sekä materaalisesti että henkisesti. Muualla, kuten Venezuelessa, tuo tosiasia tuli eteen paljon aikaisemmin ja Venezuela on sentään öljyvaroiltaan maailman rikkain maa. Kun sellaisen saa polvilleen, on se jo saavutus.

Minulla on tuolla pohjoisessa entinen tuttu neljännesvuosisadan takaa, kova kommunisti, jonka kanssa reissasimme venäjänmaata aina Siperiaa myöten. Hän ei koskaan parantunut CCCP-vammastaan.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Näitä löytyy. Ajattelin kuitenkin nuorempaa polvea, josta tätä rasitetta on vaikea löytää.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #44

Se menee perintönä, " maamon maidossa".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aikanaan olin SKDL:ssa, ja tiedän esim. sen, että toveri Saarinen suojeli Leningradissa opiskelevia suomalaisia, kun heitä yritettiin uhkailla KGB:n tidonantajiksi. Älä kutsu isänmaallisia suomalaisia kommunisteja miksikään "ryssän rengeiksi".

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #76

"Isänmaallinen kommmunisti" ...

Se kuulostaa minusta perin oudolta. Eikös kommunistien (henkinen) isänmaa ollut tuolla idässä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Patologisen amerikkavihan juuret ovat kroonisessa kommunistisessa aivomyrskyssä.

Hoitokeinoa ei toistaiseksi tunneta. Joissakin yksittäistapauksissa henkilökohtainen taloudellinen vaurastuminen ja historiallisiin asiatietoihin perehtyminen ovat lievittäneet oireistoa.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ainakin Suomessa tauti on pseudoperinnöllinen ja vie sukupolvia kadotakseen erityisesti suvuista, joissa on taisteltu turhaan punakaartissa vallankumouksen puolesta vuonna 1918.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #47

1918: se oli aivan liian kova hinta torpparilaista ja muista kansakuntaa eheyttäneistä uudistuksista. Sekä ihmiset että kansat oppivat useim vasta kovimpien läksyjen kautta. Sama varmaan koskee koko ihmiskuntaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #52

Vuoden 1918 kevään tapahtumat Suomessa olivat silloista venäläistä hybridisotaa, jossa Venänäjä masinoi bolshevikeille lojaalisia suomalaisia voimia vallankaappaukseen.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #54

Kasvualusta oli tuolloinen reaalitodellisuus, kuten aina. Toinen asia mitä sille kylvetään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #54

Molemmat puolet varmaankin sisimmässään katsoivat ajavansa suomalaisten asiaa, vaikka Saksan ja Venäjän edut pahasti sekoittuivat sotaan. Ei Saksakaan valkoisia epäitsekkäistä syistä auttanut.

Hannu Tanskanen

Ettet viittaisi erääseen pankkiiriin? (Pekka)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onkohan Suomessa enemmän patologista Venäjän vihaa kuin USAn vihaa? Mediaa ja somea seuraamalla voi vakuuttavasti todeta että Venäjän viha voittaa kirkkaasti

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Jonkinlainen yksisilmäistyminen Suomessa on kyllä patologista. Keskusteluohjelmiin otetaan vain kapealle näkökeilalle mahtuvia samanmielisiä hymistelijöitä, ja siinä missä YYA:n aikaan sanomalehtiä osattiin lukea, nyt saattaa sekin taito unohtua.

Maailman voi peittää sanomalehdellä, sanoi Jercy Lec. Suomi yrittää sitä temppua juuri nyt. USA:n negatiivinen positio suomalaisten mielissä saattaa johtua järkevästä uhka-analyysistä. Jos olemme USAn puolella Venäjää vastaan, olemme mukana puolen mantereen suuruisessa sotarintamassa, jossa meidän kansallinen kohtalomme ei paina paljoa.

Vaihtoehtona on se sama vanha ja tuttu puolueettomuus, antaa isojen poikien rymistellä muualla. Esim. Ukraina sopisi paljon paremmin sotaleikkien areenaksi, siellä on helppo vetää linjoja pitkin loputtomia peltoja. Ja voisivat pohjoismaat sitä globaalia liennytystäkin vielä yrittää. Onhan se aina järkevämpää kuin aseiden kalistelu.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Yhdysvallat on kylmän sodan päätyttyäkin kapitalismin luvattu maa, mikä selittää monien kielteistä suhtautumista. Osa vie tämän suhtautumisen niin pitkälle, että pitää Venäjää pienempänä pahana, vaikka sekin on nykyään kapitalistinen maa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Lilluminen amerikkavihassa tai lilluminen venäjävihassa, eipä hyvä kumpikaan.

Niinhän se, ihmiset mukavia kummassakin maassa.

Mikä kumma saa noita antipatioita aikaseksi? Ehkäpä olet oikeassa. Se mitä äidin maidosta kittaa, toiset sitä amerikkalaista ideologiaa toiset venäläistä.

Hannu Tanskanen

Tämä pitkälle selittää valtamedian amerikkakuvan:

https://www.suomenuutiset.fi/nyt-se-on-tutkittu-jo...

Opiskelin itse jonkin aikaa Tampereen yliopiston sanomalehtilinjalla pahimpina " vaaran vuosina" 1962-63. Onneksi ymmärsin lähteä tekniikan ( kemian) opintojen pariin.

Toimituksen poiminnat