HannuTapioTanskanen

Ydinase Suomelle - vaihtoehto NATO:lle?

  • Ydinase Suomelle - vaihtoehto NATO:lle?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NATO tuntuu olevan ikuisuuskysymys Suomelle, uusin puolustuspoliittinen selonteko lähtee siitä, että se tulee vakavaan harkintaan vasta kun Venäjän joukot ovat ylittäneet rajan. Palovakuutusta ei kuitenkaan yleensä saa, kun talo on jo tulessa.

 

Vaihtoehtona maan puolustamiseen ylivoimaista vihollista vastaan on keksittävä luovia uusia ratkaisuja ja sellainen voisi olla oma ydinase Suomelle. Jos vallitsevan hokeman mukaan Pohjois-Korean ydinase estää Yhdysvaltoja hyökkäämään maahan, estää Suomen ydinase saman logiikan mukaan Venäjää hyökkäämästä tänne.

 

Teknologisesti niin edistyneelle valtiolle kuin Suomelle ( tai Ruotsille, jolla se todennäköisesti jo on) ydinaseen valmistaminen ei ole mitenkään ylivoimainen haaste. Me emme pysty valmistamaan mielekkäin kustannuksin fuusioasetta, "vetypommia", koska se vaatii U235-pommin ja tuon isotoopin eristäminen valtavan kalliin laitoksen. Mutta fissiopommin, plutoniumpommin, saamme ydinreaktoreidemme jätteestä. Loviisan kaksi reaktoria yksin tuottavat vuodessa plutoniumia kymmeneen pommiin. Usein julkisuudessa esitetty väite, ettei painevesireaktorin plutoniumista voi tehdä toimivaa ydinasetta ei pidä paikkaansa, Yhdysvallat todisti tuon aktuaalisella kokeella jo 1966. Samoin P- Korea, jolla arvioidaan olevan jo 21 ydinpommia.

 

Ydinkohta on sauvojen ulosoton ajankohta silloin kun epästabiiliuden aiheuttavaa Pu240:e ei vielä ole liikaa.  Plutoniumin hankalan metallurgian takia se stabiloidaan galliumilla. Hieman teknologiaa venyttämällä voidaan muutaman kymmenen kilotonnin plutoniumpommi "boostata" tritium-deuterium - lisällä kaksivaiheiseksi fuusioaseeksi aina noin 400 kilotonnin tehoon asti. Pommin rakenteen ei tarvitse olla tuo kuuluisa 90 segmentin pallo, jonka valmistus vaatii tähtikaukoputken optiikan tasoisia tietokoneohjattuja työstökoneita, vaan yksinkertaisempi nk. lineaari-imploosiota hyödyntävä, jossa amerikkalaisen jalkapallon muotoinen plutoniumsferoidi on molemmista päistään primary -räjähteen (pentriitti/ heksogeeni) sisällä. Sferoidin sisällä oleva 20-30 g T3-T2 -seosta sytyttää fuusion kun plutoniumpommin lämpötila saavuttaa 30 miljoonaa Kelviniä.

 

Kirjoitin 2005 Tekniikan Maailmalle laajan artikkelin terroristien ydinaseesta, juttua kehui minulle Säteilyturvakeskuksen tutkija, joka kysyi: "Sinäkö kirjoitit sen helvetin hyvän artikkelin ydinaseista, viidennen kerroksen ylimykset tutkivat sitä hartaudella". No, olin perehtynyt alaan, keskustellut venäläisten pomminsuunnittelijoiden kanssa Novosibirskin yliopistolla ja myös erään korkeateknologian yhtiön tutkijan kanssa kokkareilla Las Vegasissa, hän oli koskettanut oikeaa ydinasetta. Hän olisi kertonut Area 51:stäkin, jossa oli työskennellyt, "Et uskoisi mitä siellä on!". Varmuuden vuoksi en kysynyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kannatan lämpimästi,-miten ihmeessä kaikenmaailman roistovaltioilla saa olla ydinase,mutta ei puolueettomalla suomella?
"rauhanaktivistit"tietysti itkee,että vain venäjällä sais olla ydinrauhanase !

Area 51,siellä ei ole yhtään mitään,paitsi peltihalleja täynnä epämääräistä rojua,kuten kaikissa maailman lentotukikohdissa !

Hannu Tanskanen

Niinpä.

Area 51, jos unohdetaan nuo ufohöpinät, siellä voisi olla 6-8 Machin "Aurora", SR-71:n seuraaja. Kirjoitin tuostakin artikkelin TM:lle huolellisten tutkimusten jälkeen, kävin mm. Area 51:n laidalla ja seurasin Las Vegasin McCarranin kentän laidan eristetyt alueen halleista aamuisin "Janet" kutsulla lentävien, alueelle työväkeä vievien tunnuksettomien B-737 - koneiden virtaa.

Viikkoa ennen jutun julkaisua kysyin ilmavoimien esikunnalta, oliko siellä havaintoja noin nopeista koneista. Viikon päästä sieltä soitti tohtorismies, joka sanoi "Emme voi kertoa", eli ei kieltänytkään. Edellisenä iltana ennenkuin juttu meni painoon, minulle soitti edesmennyt toimituspäällikkö ja sanoi, että valitettavasti juttusi menee hyllylle, keskustelimme eilen eräiden ihmisten kanssa. Sinulle toki maksetaan, hän jatkoi ja tililleni tuli 2000 ecua. Juttu on hyllyllä edelleenkin kymmenen vuoden jälkeen, rikkaalla lehdellä on varaa ostaa varastoon.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jotta Suomen ydinaseista olisi hyötyä, ne tarvitsisivat ilmeisesti ballistisia ohjuksia kuljettamaan niitä riittävän kauas Suomesta. Suomella ei voisi olla niitä kovin montaa, koska asia olisi myös kustannuskysymys. Kun lisäksi Suomi on pullollaan Putinin 5. kolonnan väkeä, tieto muutamista ohjuksista ja laukaisualustoista kulkisi Putinille liian helposti. Putinin ei tarvitsisi edes laittaa vihreitä miehiä tuhoamaan ohjuksia, täältä löytyisi kyllä omasta takaa vapaaehtoisia hölmöjä.

Kustannustehokkain tapa on liittyä Natoon.

Hannu Tanskanen

Meillehän on jo luvattu myydä Locheed-Martinin JASSM-ristelyohjuksia, jotka voivat kuljettaa myös ydinaseen Moskovaan. Hornet F/A-18 C/D soveltuu kuljetusalustaksi.

http://www.airforce-technology.com/projects/agm-15...

Toinen vaihtoehto on ajaa stealth F-35:llä pintaa pitkin ettei voida paikallistaa lämpöjäljellä, nostaa kone hetkeksi 45-asteen kulmaan ja irroittaa pommi 10-20 km:n päässä kohteesta ballistiselle heittoradalle, kone kääntyy heti takaisin ja pakenee pintaa pitkin paineaallon välttämiseksi, metodin kehittivät israelilaiset.

Tämä on tietenkin vain se huonompi vaihtoehto, mutta parempi jos NATO:n turvatakuut eivät tositilanteessa toimikaan. Tieto aseesta jolla voidaan ampua ydinase Putinin tuolin alle Kremlissä on omiaan jäähdyttämään hyökkäyshaluja. Putinin viides kolonna täällä on kieltämättä ongelma, erityisesti jos asiasta pitää kertoa poliitikoille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Lennokkaaksi menee:

"...lineaari-imploosiota hyödyntävä, jossa amerikkalaisen jalkapallon muotoinen plutoniumsferoidi on molemmista päistään primary -räjähteen (pentriitti/ heksogeeni) sisällä. Sferoidin sisällä oleva 20-30 g T3-T2 -seosta sytyttää fuusion...",

ja oli oikeastaan mennyt jo aikaisemmin:

"Naisen käsi ydinnapilla kuukautisten aikaan"

Huh ja huh!

Hannu Tanskanen

Totta, pahoittelen loogista kömmähdystä, toki Hillary on jo neutri.

Hannu Tanskanen

Ja katsos, Tuomo, eikö ole hyvä että joku täällä puhuu asiaakin välillä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"No, olin perehtynyt alaan, keskustellut venäläisten pomminsuunnittelijoiden kanssa Novosibirskin yliopistolla ja myös erään korkeateknologian yhtiön tutkijan kanssa kokkareilla Las Vegasissa, hän oli koskettanut oikeaa ydinasetta."

Pahat kielet ovat kertoneet, että ilmaisella viinalla voi saada tietoja myös Suomen puolustusministeriöstä.

Viinaa tultiin kerran tarjoamaan Pietarin-Moskovan junassa. Siinä tilanteessa tuntui siltä, että piti olla varovainen. Olin matkalla tapaamaan Venäjän piraattipuoleen edustajaa, mutta häntä en sitten Moskovasta löytänyt.

Hannu Tanskanen

Neukkulaanhan ei selvinpäin menty, ei edes Kekkonen. Yleensä ei palatessa myöskään mitään muistettu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minä muistin sen, että Boris Aleksandrov piti saada Leningradista HIFK:hon pelaamaan jääkiekkoa. Mutta en muistaakseni tehnyt asialle mitään, vaikka saatoin sitä kännissä pikkuisen lupailla.

Hannu Tanskanen

Ministeriöt ovat oma lukunsa, niiden sisällä tapahtunee uskomattomia. Aarno "Loka" Laitinen kerran, ellen väärin muista, kertoi blogissaan, että ulkoministeriössä on enemmän homoja kuin hesarin kulttuuritoimituksessa ja Yrjönkadun saunassa yhteensä. Kerran eräs ulkoministeriön virkamies kiimassaan venäläisen homorakastajansa kanssa ajoi autolla ulkoministeriön seinään. Minun on todella vaikea uskoa, etteikö Venäjän vakoilusta siellä olisi tiedetty. No, toivottavasti Soini tuulettaa Aigeaan talleja.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kun Paavo Väyrynen oli ulkoministerinä, niin Neuvostoliiton vakoilusta ainakin tiedettiin.

Hannu Tanskanen

Niin, Paavo oli tiukka YYA- mies, ehdotti oliko se kuukautta-paria ennen neukkulan kaatumista uutta 50-vuoden YYA:ta. Ihmettelen miten kepu tuntuu aina olevan kallellaan itään, nytkin Matti Vanhanen torjuu NATO:n ajatuksenakin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #16

Soinilla on kova homma tuulettaessaan Augiaan talleja. Eduskuntaa edustaa vielä Peter Saramo, se on aivan käsittämätöntä. Vähän ihmettelin, miksi kansanedustaja Harry Harkimo oli kutsunut Väyrysen viihdeohjelmaansa, mutta sellaistahan tämä on. Onneksi aika kuluu mukavasti täällä netissä jaaritellessa...

Hannu Tanskanen

On myös huomioitava, että kun Trumpista tulee presidentti, hän jättää Wanhan Euroopan selviämään omillaan, "America first". Silloin pari ydinasetta puskissa on mukava henkivakuutus.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Ydinkohta on sauvojen ulosoton ajankohta silloin kun epästabiiliuden aiheuttavaa Pu240:e ei vielä ole liikaa."

Fortumin bisnes vaan ei ole plutoniumin vaan sähkön tuotanto. Loviisan voimalaitos on suunniteltu yhden vuoden huoltovälille, ja jos sauvoja vaihdetaan useammin, se aika on silloin sähköntuotannosta pois. Siihen nähden, miten merkittävä laitos on kyseessä sähköntuotannon kannalta, tuskinpa Fortumia kiinnostaa.

Hannu Tanskanen

Kysymyshän on valinnoista. Uraanin "palama" on ydinkohta, painevesireaktori ei ole ideaalinen plutoniumin tuotantoon, siksihän itäiset vanhat voimalat ( Tsernobyl, Shosnovi Bori etc. ) ovat grafiittihidasteisia, ne on suunniteltu ensisijaisesti ydinaseplutoniumin tuotantoon, kuten koko Venäjän teollisuus, sotateollisuutta.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Näinpä.

Vertauksessa on kuitenkin huomattava, että Neuvostoliiton voimalat omisti valtio itse, sen sijaan Loviisan voimalan omistaa Fortum, siis yksityinen yhtiö. Ja kuten sanottu, kyseisellä yhtiöllä ei ole edes bisnesintressiä tuottaa asemateriaalia, yksinkertaisesti koska sähköstä saa paremman hinnan.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #20

Ei nyt puututa epäoleellisiin yksityiskohtiin. Jos moiseen päädyttäisiin, mikä on tietysti puhdasta spekulaatiota, sellaiseen rohkeuteen ei tämä pyhäkoulukansa yllä, toki hallitus voisi pakottaa sen siihen jos kansakunnan etu niin vaatisi.

Toimituksen poiminnat