HannuTapioTanskanen

Tyrkytettiin hesaria - asenteellisuus tökkii

  • Väärinkäsitysten välttämiseksi, tässä ei ole hesarin toimituskunta.
    Väärinkäsitysten välttämiseksi, tässä ei ole hesarin toimituskunta.

 

 

 

 

 

 

 

Prisman aulassa oli joukko tyttösiä kauppaamassa Helsingin Sanomia, huutelivat jo kaukaa kutsuvasti. Vaimo tyrkkäsi minut sinnepäin sanoen, että kun nyt vaadin tähän kauppaan tuloa enkä Cittariin, jonka kahvoissa saa 50 sentin kahvilla päivän hesarin luettavakseen, niin haepa tuolta.

Kova oli tyttösten myyntiponnistelu, provisiopalkka? Kuukauden lehdet olisi saanut hintaan 34,50 ilman sitoutumista automaattisesti jatkuvaan tilaukseen. Ei sinänsä paha hinta, reilu euro numerolta, irtonumero kun maksaa 3,20 ja sunnuntaina 4,50 vai joko sekin nousi? Päivittäinen iltapäivälehteni a 1,60 tulee siis pitkässä juoksussa kalliimmaksi.

"No mikä vielä mättää?", rohkaisi tyttönen, kun epäröin. Olihan niitä syitä, eilispäivän uutiset, tosin laajemmin taustoitettuina, tabloidikoko ja ennenkaikkea tuo asenteellisuus. Nigel Farage alennettiin "raaka-ainemeklariksi", vaikka tämä erään Britannian arvostetuimman yksityiskouluun, Dulwich Collegen kasvatti on itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja ja brittimeppi, tosin uransa alussa seurasi isäänsä meklarina Lontoon Cityssä. Vastaavastihan Reagan oli aina " B-luokan näyttelijä". Rehellinen työ ei ole arvossaan lehtineekereillä? Saskan Trumpin sylkijäiset viime viikolla olivat sitten oma lukunsa.

Ei tullut kauppaa tälläkään kertaa, ilmaisen numeron toki otin ja osallistuin Jopon (!) arvontaan. Oikeaa syytä en hennonut innokkaalle myyntitykille kertoa, sanoin että pitää neuvotella huoneen hallituksen kanssa ja tyttö siirtyi pettyneenä jahtaamaan toista asiakasta.

Hesarilla on pitkät perinteet suvussamme. Vanhempani tilasivat sitä yli 50 vuotta ja opin lukemaan sen sarjakuvista viisivuotiaana. Oma perheeni tilasi 30 vuotta. Sitten lehden vihertyvät linja alkoi ärsyttää, kun vihreät ja prekariaatit valtasivat sen Janne Virkkusen päätoimittajakaudella, kuten Iltalehden vanha kolumnisti kuvasi. Viimeinen pisara ei ollut edes se, että suurisukuinen Virkkunen viesti minulle, tiedepalstansa pääkirjoittajallekin kerran, että "Minä en tommosen miehen kanssa keskustele". Ei, se oli lehden tabloidikokoon muuttuminen, ainoa broadsheet oli ollut sen tärkein valtti, siihen oli tottunut koko ikänsä.

Sorry, hesari, useiden päätoimittajavaihdosten jälkeenkään tiemme eivät kohdanneet!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Aah, minulle oli uutta se, että prekariaattikin on kolumnistille jonkinlainen pahan ilmentymä, vihreiden, femmareiden ja muiden VHM-standardista poikkeavien ohella. Kannatti lukea!

Hannu Tanskanen

No, se oli suora ( muistinvarainen) lainaus Iltalehden Tuomas Keskiseltä.

"Yksiselitteistä sääntöä sille, mitkä ihmisryhmät kuuluvat prekariaattiin ei ole, vaan käsitteen tulkinta riippuu kyseessä olevan poliittisen yhteisön sosiaalipolitiikasta, työlainsäädännöstä ja työmarkkinoista. Valtiosta ja olosuhteista riippuen esimerkiksi pätkätyöläiset, laittomat siirtolaiset, opiskelijat, työttömät ja ympäristökatastrofien uhrit voidaan nähdä prekariaattina. Toisaalta prekarisaation voi käsittää tulevaisuuden epävarmuutena tai epävarmistumisena, joka koskettaa kaikkia – toisia vähemmän, toisia enemmän"

(wikipedia)

Hannu Tanskanen
Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Varmaankin valkoihoinen heteromies.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Joo, sori, en ehtinyt vastaamaan, kun nämä prekariaatinhommat veivät ajan ja ajatukset. Hannu Tanskanen puolustaa sen verran aktiivisesti (lihaasyövän) valkoisen heteromiehen jakamattomia oikeuksia, että en kuvitellut lyhenteen olevan epätuttu.

Edelleen ihmettelen, miksi me, joiden leipä on pieninä palasina maailmalla, saamme siitäkin ominaisuudesta karsastusta niskaamme. "´Sitten lehden vihertyvät linja alkoi ärsyttää, kun vihreät ja prekariaatit valtasivat sen.."

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #30

Sanoi Iltalehden kolumnisti, kysy häneltä!

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #30

Tuskinpa nyt tarkoitti meitä keikkatyöläisiä, vaan sitä että taloon tuli epäpäteviä toimittajiksi.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Helsingin Sanomat onnistuu olemaan uutisoimatta tuhansien ohjusten iskeytymisen Israelin maaperälle. Saavutus sinänsä. Mutta kun Israelin poliisi käyttää kyynelkaasua kiviä heittäviä arabeja kohtaan tulee uutiselle palstatilla ja leveästi. Juuri asenteellisuus ja huono journalismietiikka olivat syyt miksi lopetin Hesarin tilaamisen jo 90-luvun alussa.

Hannu Tanskanen

Kyllä, tuon maankolkan tapahtumien uutisointi on todella puusilmäistä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Eikös kuvassa keskimmäinen muka ole Saska?

Hannu Tanskanen

Kieltäydyn kommentoimasta vedoten perustuslain viidenteen lisäykseen siitä, että vastaaminen saattaisi olla vahingoksi minulle. Ai niin, sehän oli USA:n perustuslaki, mutta siltikin ja siitä huolimatta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tuo kuva lienee otettu HS:n valitessa takavuosina laumaansa uusia toimittajia. Tällöin ehdokkaita pyydettiin näyttämään omat vahvuutensa.

P.S. Kaikki kolme valittiin.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Hesarin poliittiset valinnat näkyvät nykyään entistä selvimmin. Ilmastonmuutosasiassa HS on valinnut aivan alarmistisen linjan ja se näkyy alan miehelle. Tämä näkyy tietysti HS:n energiapolitiikan linjauksissa, joka on ns. virallinen vihreä linja ja siten mm. ydinenergiavastainen.

HS:n poliittisilla kannanotoilla vaikutetaan usein johonkin lopputulokseen ratkaisevasti. Kun HS hylkäsi Stubbin ja rupesi kirjoittamaan kriittiseen tyyliin, niin oli odotettavissa, miten siinä lopulta käy. Juutalais/palestiinalaiskysymyksessä HS on valinnut puolensa ja uutisoi sen mukaisesti.

Eihän se ole laissa kiellettyä, että HS valitsee jonkin linjansa ja toimii sen mukaisesti. Lukijat eivät varmasti osaa puoletkaan ajatella, että heitä nyt jotenkin puolueellisesti johdatellaan ajattelemaan asioista lehden haluamalla tavalla.

Hannu Tanskanen

Tuo on aivan totta. Olen vuosikausia yrittänyt saada skeptistä kirjoitusta ilmastonmuutoksesta yleisönosastoon onnistumatta. Olen myös useasti valittanut asian tilasta päätoimittajille tuloksetta. Virkkunen ei koskaan vastannut mitään, Ylläkerrottu on ainoa vastauksensa sen jälkeen kun oli "siirtynyt johtokunnan määräämiin erityistehtäviin" eli suomeksi saanut potkut.

Pentikäinen ja Riikka Venäläinen ( vs. päätoimittaja hetken aikaa Pentikäisen jälkeen) vakuuttivat hurskaasti, ettei moisia mielipiteitä sorsita, mutta totuus oli toinen, sen minulle vahvistivat eräät muutkin tunnetut ilmastokriitikot, jotka hurrasivat ja onnittelivat aina kun kerran vuodessa tai kolmessa sain jonkin sivuavan kommentin tapaturmaisesti läpi.

INiitä on niin vähän, että muistan ne kolme viimeisten viiden vuoden ajalta. Yhdessä kritisoin tuulivoimaloiden tappavia jalolintuja, kotkia. Vastauskommentti tuli tuulivoimayhdistyksen tiedottajalta, joka vähätteli sitä. Toisen kerran, taisi olla viimeisin viime vuodelta, kritisoin Salmisaaren voimalan lopettamista. Kolmannessa kiistin Leo Straniuksen väitteen hiilidioksidin säilymisajasta ilmakehässä. Siihen tuli kymmenkunta kiivasta vastausta, yksi oli dosentti Räisäseltä yliopistolla. Taustatukea antoi minulle pari päivää myöhemmin HY:n fysiikan emeritusprofessori Folke Stenman samalla foorumilla.

Uraanikaivostoiminnasta sain pitkähkön asiakommentin kauan sitten. Myöhemmin kerrotun mukaan se meni niin, että mielipidetoimitus kysyi tiedetoimituksen Marko Hamilolta, että "onko se tämä Tanskanen vakavasti otettava mies?". Marko vahvisti ja juttu meni lehteen. Seuraavana aamuna minulle soitti toimituksesta numeroni saanut eläkkeellä oleva kaivosinsinööri, joka kertoi, ettei pitkään aikaan ollut nauranut niin vedet silmissä kuin juttuni luettuaan, siis piti sitä hyvänä. Olin jutussa heittänyt, että eräillä paikkakunnilla Suomessa on radonin johdosta niin voimakas säteily, että on turvallisempaa viedä vieraat päivälliselle uraanikaivokseen kuin kotiin, kas kaivoksestahan radon on jo haihtunut.

Nykyinen päätoimittaja kerran myös vakuutti, ettei ilmastokriitikkoja syrjitä. Mitään ei tapahtunut senkään jälkeen. Heiluttaako häntä = mielipidetoimitus koiraa hesarissa?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Yhtään mainostamatta pidän Hesaria hyvänä lehtenä, jossa täysin erilaisia asioita käsitellään laajasti. Joka toimituksessa on pökiöitä toimittajia, mutta myös hyviä journalisteja. Olen joskus antanut toimittajille suoraa palautetta, erityisesti hyvistä kirjoituksista. Viimeksi taisin kehua Kari Huhtaa hyvästä jutusta, tosin siitäkin on jo vierähtänyt tovi.

Jossain vaiheessa tilasin vähäksi aikaa HBL:n ja vaikutti sekin olevan laatulehti. Jos olisi enemmän aikaa, molemmat olisivat aamulukemisen kohteina ennen sorvin ääreen menoa.

Mikä toimittajissa eniten risoo, on rohkeuden puute julkkiksia ja poliitikkoja haastatellessa. Hyvä esimerkki on poliitikkojen diibadaaba-liturgian hyväksyminen sellaisenaan ilman mitään kritiikkiä ja järkeviä jatkokysymyksiä. Putin oli täällä Suomessa kertomassa omasta todellisuudestaan eikä kukaan kehdannut kysellä häneltä vaikeita. Nyt sitten tulkintoja kysellään sellaisilta, jotka eivät edes olleet paikalla. Kannattaisiko paneutua asiaan ja kysyä niitä vaikeita juttuja tuoreeltaan, ettei tarvitse jälkeenpäin ihmetellä, että mitähän se sanoi. Jos rohkeus ei riitä kysymysten tekoon, toimituksella pitäisi olla rohkeutta vaikka ulkoistaa kysymysten teko niille, jotka uskaltavat ja jotain asioista tietävät.

Hannu Tanskanen

Kyllä hesari periaatteessa on hyvä lehti, tabloidikokoon siirtyminen oli virhe ja huonoja asenteellisia toimittajia liikaa.

Hannu Tanskanen

Luenkin nykyään sen päivittäin sunnuntaita lukuunottamatta 50 sentin kahvin hinnalla vieressä olevassa Citymarketissa, kun vaimo on ostoksilla, tuohon hintaan se on o.k. ja usein saa virkistävän annoksen adrenaliinia jutuistaan, tekarit tosin ovat vaarassa hampaiden kirskuessa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #13

Hehheh, itselle tabloidi sopii käteen paremmin kun ryystää mokkaa kotisohvalla. Tabloidista voi nopeasti reväistä nenäliinan kun poliitikkojen ja muiden valopäiden touhuja seuratessa pääsee pieni päivittäinen itku.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #16

Tabloidi on parempi lentokoneessa, ei kaada vieruskaverin kahvia. Broadsheet on kiva levittää aamiaispöydälle ja se imee paremmin kilpikonnan kusta terraariossa. Kukkakauppiaat surevat tabloidikokoon menoa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #19

Vieläkö joku paperilehtiä haikalee? Tabletti on paljon näppärämpi. Sitä pystyy lukemaan turistiluokassakin vierustoveria häiritsemättä.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #21

Kyllä ainakin näin vanhemmalle ihmiselle paperinen lehti on se ainoa oikea, koneeltakin kaikki pitää printata luettavaksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#7

>Mikä toimittajissa eniten risoo, on rohkeuden puute julkkiksia ja poliitikkoja haastatellessa. Hyvä esimerkki on poliitikkojen diibadaaba-liturgian hyväksyminen sellaisenaan ilman mitään kritiikkiä ja järkeviä jatkokysymyksiä.

ooo

Hyvä.
Tuo on kaikkien tiedotusvälineiden vakava ongelma Suomessa. Kaikki haastateltavat tietävät sen ja jaaritus jatkuu.....

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Toimittajat voisivat tutustua paremmin aiheeseen ja sisäistää sen, että he ovat menossa hoitamaan hommiaan eivätkä etsimään ystäviä. Jos haluaa ystäviä, on parempi mennä ystäväleirille tai johonkin vastaavaan paikkaan vapaa-aikana. Hyvä ohje on asiajutuissa että jos et itse tiedä vastausta kysymykseesi, sitä on turha kysyä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niinhän joskus vanha avioparikin sanoo, että "etäännyimme toisistamme, kunnes meillä ei enää ollut mitään annettavaa toisillemme..." :)

Hannu Tanskanen

" Kasvavat erilleen", mutta laiskuuttaan jatkavat kolmikymmenvuotista sotaansa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Luenhan minäkin näitä sinun juttujasi, vaikka näissä se itseaiheutettu asennevamma vasta loistaakin. Kannattaisi sinunkin olla monipuolisempi ympäristönsä seurannassa, niin et jumiutuisi kuplaansi kovin pahasti.

Hannu Tanskanen

" Asennevamma"? En ole vihreä?

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #27

Puolueesi tietäen en ota tuota loukkauksena, vaikka se sitä onkin. " Elävä fossiili", enpä ennen ole moista kuvausta saanutkaan, ymmärtääkseni fossiilit ovat hieman vanhempia kuin 70+ vuotta? On asioita, jotka ovat menneet huonommiksi kuin olivat 30-40 vuotta sitten, silloin vasta Ruotsi oli uusi Sodoma ja Gomorra, yhden esimerkin antaakseni, eikä meillä ollut niin paljon vihreitä isänmaan partureita.

Harri Immonen

Kertoo kuplastaan Börje, joka on saanut ilolla lukea läpeensä vihreitä juttuja turvapaikanhakijoista. Hesarin pakolaiskriisin uutisointi on ollut kohteliaasti sanottuna vinoutunutta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hesarin tabloid-koko ei haittaa omassa loppukäytössäni, tiiliuunien herättelyssä hormisavuilla. Nokiluukku lattianrajassa auki, ja suikaleiksi revittyä Hesaria vähän kerrassaan "ketjupolttona" savukanavia kuivattamaan. Pienet teräslankaniitit menevät samalla, mutta sieltä ne vuosittaisessa nuohouksessa löytyvät jos ovat vielä olemassa.

Suurperheen isä Mikael Pentikäinen sattui kanssani samaan "katsomoon", kun kesällä 2013 seurasimme sotilasvalaa Karjalan Prikaatin kentällä Vekaranjärvellä. No, toinen on päätoimittaja ja toinen pelkkä nettitrolli, mutta pojat kelpaavat tykinruoaksi molemmilta!

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

#25 Pentikäinen on sittemmin siirtynyt yrittäjyyden ja Maaseudun Tulevaisuuden toimitusjohtajuuden kautta Suomen Yrittäjien tj:ksi. Varmaan tämä oli tiedossa kommentoijalla, mutta ei ehkä kaikilla lukijoilla.

Hannu Tanskanen

Miten liittyy tähän asiaan, mikä Pentikäinen nyt on, mutta kiitos tiedosta kuitenkin.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #34

No, Kokko kirjoitti, että "toinen on päätoimittaja", viitaten Pentikäiseen Hesarin päätoimittajan roolissa, joten tarkensin että on nykyään SY:n pj, eikä ole hetkeen ollut HS:n päätoimittaja. Maaseudun tulevaisuuden eteen kuuluu kommentissani sana päätoimittajuuden, siitä sori.

Hesaristahan tässä keskusteltiin, joten päätoimittajistakin sopinee jotain sanoa, semminkin kun olet itsekin asiaa puinut :)

Mutta sun blogi, sä päätät mikä on oleellista ja mikä ei.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #35

Pentikäisellä on hieno karriääri joukkotiedotuksen esimiestehtävissä. Tarkistin juuri, että keskikesällä 2013 hän oli jo saanut lemput Hesarista, joten varusmiehen isänä hänellä oli aikaa vaikkapa seurata valatapahtumaa helteisessä Valkealassa.

Hannu Tanskanen

Aha ... Kommenttisi ei ollutkaan minulle vaan Kokolle, sorry.

Toimituksen poiminnat